دریافت مشاوره قبل از خرید 02133940444 - 09391401950
تامین کننده انواع ژنراتورهای دیزلی و تجهیزات دیزل ژنراتور در ایران
تامین کننده انواع ژنراتورهای دیزلـــــی و تجهیــــــــزات
دیزل ژنراتــــــور در ایران
شرکت بازرگانی پیشرو موتور پارسیان دیزل با سال ها تجربه در امر تامین و پشتیبانی انواع دیزل ژنراتور با بهره گیری از آموزش های تخصصی سازندگان بزرگ دیزل و ژنراتور یک شرکت پیشرو در این صنعت می باشد.
موتور دیزلی به طیف خاصی از موتورها اطلاق می شود که بدون نیاز به جرقه الکتریکی قابلیت احتراق و سوزاندن سوخت را دارند. موتور دیزل نوعی موتور احتراق داخلی است که مانند موتورهای بنزینی، سوخت در داخل سیلندر میسوزد. برندهای معروف موجود در بازار به شرح زیر میباشد:
کوپله فابریک دیزل ژنراتور (Diesel generator) همان گونه که از نامش پیداست از یک موتور دیزل در ترکیب با یک ژنراتور الکتریکی و تجهیزات دیگر ساخته می شود. این دستگاه در صنایع مختلف به منظور تولید انرژی الکتریکی استفاده می شود. معتبرترین برندهایی که شرکت پارسیان دیزل با آنها همکاری میکند در زیر آورده شدهاند:
ژنراتور وسیلهای است که برق تولید میکند و به عبارتی قادر به تولید انرژی الکتریکی است. این دستگاه هر نوع انرژی (به طور مثال فسیلی، شیمیایی، مکانیکی و …) را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. برای رفع مشکل قطع برق، از آنجایی که سیستمهای الکتریکی ممکن است از کار بیافتند. از ژنراتورها برای به حداقل رساندن مشکلات رایج استفاده میشود. بهترین برندهای ژنراتور که پارسیان دیزل به فروش میرساند عبارتند از:
موتو برق گازی یا موتور برق گازسوز، یکی از انواع موتور برق است که از لحاظ سوخت مصرفی نیاز به گاز شهری (CNG) و یا گاز مایع (LPG) برای تامین برق اضطراری دارد. فرایند تولید برق در این نوع موتورها با هماهنگی چند جز پیچیده که شامل موتور، آلترناتیور، تابلو برق، کنترل برد و دیگر اجزا میباشد، صورت میگیرد.
021-33940444
02133118268
02133118465
02133916884
info@parsiandiesel.com
تهران، خیابان سعـــدی جنوبی، نبش کوچه شهــید ترابـــــی گـــــودرزی، پاساژ سلامت، پلاک ۱۱
شهرک صنعتی شمس آباد، انتهای بلوار بهارستان، بعد از شرکت ایزوفام، خیابان فردوســـی، خیابان عارف قزوینی، کوچه مهرگان، پلاک 2
جهت ارتباط با ما و کارشناسان فروش ما از طریق راه های ارتباطی ذکر شده با ما تماس بگیرید. همچنین از طریق فرم زیر میتوانید سوالات خود را از ما بپرسید.
در یک ژنراتور دیزلی با همکاری بین موتور دیزلی و ژنراتور الکتریکی، انرژی الکتریکی تولید میشود. بنابراین در صورت قطع برق و یا در مکانهایی که ارتباطی با شبکه برق ندارند، میتوان از یک ژنراتور دیزلی به عنوان منبع تغذیه اضطراری استفاده کرد.
موتور دیزلی، مولد جریان متناوب (آلترناتور)، سیستم سوخت، تنظیمکننده ولتاژ، سیستم خنک کننده، سیستم خروج گازها و بخارها (اگزوز)، سیستم روغنکاری، شارژر باتری و صفحه کنترل.
حداکثر کیلووات خروجی یک ژنراتور به قدرت موتور دیزلی ژنراتور بستگی دارد. به عنوان مثال، یک ژنراتور با بازده 95٪ را در نظر بگیرید که توسط یک موتور دیزلی با قدرت 1000 اسب بخار کار می کند: 1000 اسب بخار معادل 746 کیلووات است و این همان قدرت شافت ارائه شده به ژنراتور است. با بازده 95٪، حداکثر خروجی ژنراتور 708 کیلووات است.
دو نوع اصلی از ژنراتورها وجود دارد که با عناوین ژنراتورهای AC (جریان متناوب) و DC (جریان مستقیم) شناخته میشوند. در حالی که تکنیک تولید برق در هر دو نوع یکسان است. برق AC و DC از نظر کاربرد متفاوت هستند.
ابتدا هوا به داخل ژنراتور دمیده میشود تا زمانی که فشرده شود. متعاقباً، سوخت به دیزل تزریق میشود. به این ترتیب احتراق سوخت در حضور هوا باعث راه اندزی ژنراتور میشود.
در حالی که برخی از مدلها برای تأمین انرژی الکتریکی به مدت چند روز به صورت بیوقفه طراحی شده اند، اما از اکثر ژنراتورها میتوان با وقفه های 8، 12 یا 24 ساعته استفاده کرد.
نکته اصلی یافتن سوختی است که بتواند میزان قابل توجهی انرژی تولید کند و در عین حال مقرون به صرفه باشد. در این راستا، ژنراتورهای دیزلی نمره بالایی دارند. اگرچه آنها در مقایسه با ژنراتورهای گاز طبیعی، بدلیل قیمت بیشتر گازوئیل نسبت به گاز یطبیعی، گزینههای گرانتر هستند؛ اما گازوئیل چگالی انرژی بیشتری دارد.
به عنوان یک نتیجه، ژنراتورها از قاعده موتورهای احتراقی داخلی پیروی میکنند. ژنراتور برای اینکه عملکرد صحیحی داشته باشد باید بار مشخصی داشته باشد. فعال بودن ژنراتورها در بار کم یا بدون بار میتواند طیف وسیعی از نتایج را به همراه داشته باشد که منجر به بروز مشکلاتی از ناکارامدی دستگاه گرفته تا آسیب جدی و خرابی کامل شود.
هزینه سوخت به ازای هر کیلووات برق تولید شده توسط موتورهای دیزلی به طور قابل توجهی کمتر از سایر انواع موتورهایی است که از سوختهای دیگر استفاده میکنند. با چگالی انرژی بالاتر، مقادیر کمتری از سوخت مصرف میشود. نتیجه این است که موتورهای دیزلی دارای بازده سوختی هستند که به طور معمول سی تا پنجاه درصد کمتر از واحدهای گازی است.
با توجه به هزینه روزانه به منظور راهاندازی ژنراتور با هر نوع سوخت، نیازی به یک روش ریاضی برای تشخیص سریع ارزانتر بودن برق شبکه نیست. به طور کلی، راحتی استفاده از برق شبکه و هزینههای پایینتر آن را به گزینه عملی تری در طولانیمدت تبدیل میکند.
توان پرایم و یا توان دائم کار توانی از دیزل ژنراتور میباشد که به طور مداوم میتوان از آن استفاده نمود.
معمولا در اماکنی که به برق دایم (حدود 12 ساعت در روز) نیاز دارند به کار می آیند. مانند اردوگاهها، نمایشگاهها، اکتشاف معادن و کمپها. خروجی برق با بار متفاوت برای یک زمان نامحدود است. عموماً ظرفیت بار برای استفاده در موقعیتهای ضروری برای ماکزیمم ۱۲ ساعت را داراست. این رتبه برای تمامی مدلهای ژنراتور قابل استفاده نیست.
به توانی اطلاق میگردد که برای مدت زمان کوتاه مورد استفاده قرار میگیرد. شایان ذکر است که توان اضطراری دیزل ژنراتور قابلیت اضافه بار را ندارد؛ یعتی نمیتوان توانی بیشتر از تواناستندبای دیزل ژنراتور از آن دریافت نمودیک ژنراتور برق اضطراری برای مناطق مسکونی ، پزشکی و سامانه های حیاتی بیمارستان ها یا برای یکسان سازی مصرف در ساختمان های عمومی، فرودگاه ها و حتی کارخانه های تولیدی استفاده می شود. این دستگاه ها به طور معمول در شرایط اضطراری مثل قطع برق موقتی و یا برای کمک تا وصل شدن مجدد برق در ساختمان ها قرار میگیرند.
برای تبدیل KVA به KW عدد KVA *0.8 = KW
برای تبدیل KW به KVA عدد KW÷0.8= KVA
منظور از جن ست یک دستگاه موتور و ژنراتور کوپله شده میباشد که در آن دیزل و ژنراتور به یکدیگر بسته میشود.
کوپله فابریک: بصورت کوپله شده کامل بصورت پکیج وارد میشود.
کوپله ایران: در کارخانه فروشنده کوپله میشود.(منظور از کوپله کردن فقط بستن موتور و ژنراتور به یکدیگر میباشد و در دیزاین موتور و ژنراتور هیچ دخل و تصرفی نمیشود و فقط موتور و ژنراتور به هم بسته شده و شاسی فلزی در زیر دستکاه قرار میگیرد.
به لحاظ قیمتی کوپله ایران ارزانتر از کوپله فابریک می باشد.