ماشین های مکانیکی دارای ساختار پیچیده ای هستند و از قسمت های مختلفی تشکیل شده اند. داشتن آگاهی در مورد قطعات تشکیل دهنده این ماشین ها می تواند برای افرادی که قصد استفاده از آن ها را دارند بسیار کمککننده باشد. دیزل ژنراتور مانند همه دستگاه های مکانیکی دیگر برای انجام کار نیاز به قطعات مختلفی دارد که از جمله مهم ترین آنها گاورنر ژنراتور است.
این وسیله وظیفه کنترل سرعت موتور را بر عهده داشته و باعث می شود تعداد دور موتور در دقیقه به صورت پایدار و ثابت باقی بماند. هنگامی که ماشین دیزل زیر بار قرار می گیرد امکان کاهش یافتن دور موتور افزایش پیدا کرده و در این مواقع وسیله ای به نام گاورنر وارد عمل می شود. تنظیم سرعت دور موتور توسط گاورنر باعث می شود، عملکرد موتور در بهینه ترین وضعیت ممکن واقع شود. در حقیقت گاورنر ژنراتور این عمل را با سوخت رسانی بیشتر در دیزل به مرحله انجام می رساند.
گاورنر ژنراتور چیست؟
کاربرد گاورنر ها در موتورهای دیزلی به شدت رایج است و استفاده از این وسیله برای کنترل کردن دور موتور تعریف شده است. نگه داشتن دور موتور در یک محدوده ثابت بسیار حائز اهمیت است و در صورتی که به خوبی انجام نپذیرد ممکن است با ایجاد نقص در کار موتور دیزلی همراه شود. ماشین هایی که از موتور دیزلی استفاده می کنند در کاربری های مختلف تحت بارهای سنگین و سبک قرار می گیرند.
این گوناگونی در سختی کار نباید موجب تغییر در تعداد دور موتور دیزلی گردد. عمل ثابت نگه داشتن دور توسط گاورنر ژنراتور باعث می شود موتور دیزل دچار نارسایی نگردیده و انجام عملیات با کم و زیاد شدن قدرت موتور دچار نقص نشود.
دلیل استفاده از گاورنر در موتور دیزل ژنراتور
گاورنر، یک دستگاه است که به طور خودکار سرعت چرخش موتور یا سایر محرکههای اصلی را بدون توجه به بار، در محدودههای استاندارد حفظ میکند. گاورنر معمولاً سرعت موتور ژنراتور دیزل را با تغییر میزان سوخت رسانی به موتور تنظیم میکند.
تقریباً همه گاورنرها از نیروی گریز از مرکز وابسته هستند و شامل یک جفت قطعه هستند که حول یک شفت میچرخند که توسط محرک اصلی حرکت میکند و توسط نیروی کنترلی که معمولاً توسط فنرها اعمال میشود از پرتاب شدن به بیرون جلوگیری میکند. با افزایش سرعت، نیروی کنترلی غلبه میکند و قطعات به سمت بیرون حرکت میکنند. حرکت قطعات به دریچههایی منتقل میشود که سیال یا سوخت موتور اصلی را تامین میکند. قطعات گردان، توپهایی هستند که توسط بازوهای اتصال به یک شفت عمودی متصل شدهاند و نیروی کنترلی همان وزن توپها است. اگر بار موتور کاهش یابد، سرعت افزایش مییابد، توپها از جای خود بیشتر خارج میشوند و شفت عمودی را به سمت بالا میلغزانند و بخار ورودی به موتور و در نتیجه سرعت را کاهش میدهند. افزایش بار نتیجه معکوس خواهد داشت. گاورنرهای مدرن برای تنظیم ورود بنزین به موتورهای احتراق داخلی یا همان دیزل ژنراتورها و جریان بخار، آب یا گاز به انواع مختلف توربینها استفاده میشود.
کاربرد گاورنر در دیزل ژنراتور
وظیفه اصلی گاورنرها تنظیم سیستماتیک سوخت است. این وسیله از جمله قطعات حیاتی موتورهای دیزلی است که باعث به وجود آمدن سرعتی ثابت در شرایطی که دور موتور کم یا زیاد است می گردد. از دیگر کاربردهای گاورنر ژنراتور می توان به استفاده از آن توسط موتورهایی که در بارهای گوناگون قرار می گیرند اشاره نمود که موجب پایداری تعداد دور موتور می شود.
برای مشاهده ی قیمت ژنراتور کلیک کنید.
انواع گاورنر
گاورنرها در انواع متفاوتی تولید می شوند که هر کدام از آنها جهت استفاده در موتورهای دیزلی مختلف به کار گرفته میشوند. انواع گاورنر ژنراتورها از لحاظ نوع عملکرد عبارتند از:
-
گاورنر مکانیکی
این گاورنر به وسیله یک توپ سریع کار می کند که به طور مستقیم محرک را فشرده می سازد. ساختار آن بسیار ساده بوده و بازدهی قابل توجهی را دارد به همین دلیل اغلب در موتورهای دیزلی که دارای قدرت متوسط و کمتر از آن هستند استفاده می گردد.
-
گاورنر سرعت هیدرولیکی
این نوع گاورنر نیز از قطعه ای با حرکت سریع استفاده می کند که به پیستون فشار وارد می آورد و عملیات کنترل کمک کننده هیدرولیکی را انجام می دهد. این وسیله در تنوع بالایی تولید می شود و دارای ابعاد گوناگونی در بازار است که جهت بر طرف نمودن نیازهای موتورهای دیزلی کاربرد دارد. پایداری بالای این گاورنر، دقت زیاد در انجام تنظیم و نیروی محرکه قابل قبول باعث شده است تا بتواند به سادگی کنترل موتور دیزلی را به دست بگیرد و به همین دلیل در موتورهایی که قدرت بالایی دارند استفاده می شود.
-
گاورنر پنوماتیک
این وسیله از یک دیافراگم برای ایجاد تغییر در خلاء موجود در لوله های ورودی بهره می گیرد. ساختار آن ساده است و برای موتور دیزلی هایی که مصرف کمی دارند بیشتر کاربرد دارد.
-
گاورنر الکترونیکی
این گاورنر ژنراتور ها کنترل محرک را از طریق تغییرات مقدار الکتریسیته انجام می دهند و سرعت موتور را با کم و زیاد شدن میزان الکتریسیته و عملیات نمونه هماهنگ می کنند. استفاده از این گاورنر برای موتورهای دیزلی مرسوم است.
نحوه عملکرد گاورنر ژنراتور
عملکرد گاورنر در موتور دیزل ژنراتور به صورت خودکار انجام میشود و با تنظیم منبع سوخت، سعی در حفظ سرعت ثابت موتور دیزل دارد. در واقع، گاورنر با تغییر بار خروجی موتور، منبع سوخت را بهطور خودکار تنظیم میکند تا سرعت موتور در محدوده مورد نیاز حفظ شود.
زمانی که موتور دیزل وظیفه راهاندازی دیگر دستگاههایی مانند ژنراتور یا پمپ را بر عهده دارد، اگر گشتاور خروجی موتور برابر با گشتاور مورد نیاز دستگاه باشد، موتور در وضعیت پایدار قرار دارد. در صورتی که گشتاور مقاومت از گشتاور خروجی بیشتر باشد، سرعت موتور دیزل کاهش مییابد و موتور دیزل کار نخواهد کرد.
هنگامی که گشتاور خروجی بیشتر از مقدار مقاومت باشد، سرعت چرخش افزایش پیدا میکند. اگر تعادلی بین گشتاور و مقاومت حاصل نشود، سرعت چرخش به افزایش خود ادامه میدهد. برای حفظ پایداری و جلوگیری از سرعت بیش از حد، موتور دیزل ماشین آلات ساختمانی باید به گاورنر مجهز شوند. این گاورنر نقش مهمی در تنظیم سرعت دور موتور دیزل ایفا میکند و از وقوع پدیده ماشین پرنده در سرعتهای بالا جلوگیری میکند.
انواع گاورنر بر حسب محدوده سرعت
گاورنرها بر طبق محدوده سرعتی که دارند در سه دسته بندی قرار می گیرند که عبارتند از:
- دسته اول گاورنرهایی هستند که بر اساس کالیبره شدن مقدار سرعت بر روی دستگاه ساخته شدهاند و هماهنگ با سرعت دستگاه کار خود را انجام می دهند. این نوع گاورنرها اغلب روی سیستم های دارای سرعت ثابت نصب می گردند.
- دسته بعدی گاورنرهای دو قطبی هستند و برای استفاده در موتورهایی ساخته شده اند که با دو سرعت کالیبره شدن کار می کنند.
- گاورنرهای سرعت کل، دسته سوم را تشکیل می دهند که با انتخاب سرعت موتور شروع به کار نموده و سرعت شان را بر اساس آن تنظیم می کنند. این گاورنر در همه زمان ها به صورت ثابت عمل می نماید.
روش تنظیم گاورنر دیزل ژنراتور
برای انجام تنظیمات سرعت در گاورنر ژنراتور بایستی مراحلی که در ادامه گفته می شود را طی نمود:
- در مرحله اول باید موتور دیزل را روشن نمایید.
- با کمی صبر کردن موتور گرم می شود و در این قسمت باید تنظیمات پتانسیومتر را انجام دهید. توجه داشته باشید که پتانسیومتر یک مقاومت ۳ ترمینالی است و بر روی گاورنر دو عدد پتانسیومتر موجود است.
- این مرحله مربوط به تنظیم ضریب بهره است که باید آن را با پتانسیومتر GAIN انجام دهید. پتانسیومتر را بچرخانید تا موتور از حالت کارکرد معمولی بیرون بیاید. بعد از اینکه دیزل موتور جریان عادی عملکرد خود را تغییر داد دوباره پتانسیومتر را بچرخانید. چرخش در این مرحله بایستی بر خلاف مرحله قبل صورت بپذیرد تا برگشت موتور به حالت عادی را به همراه داشته باشد. پس از طی این مراحل ضریب بهره به صورت صحیح تنظیم خواهد گشت.
- در مرحله آخر بایستی تنظیمات پتانسیومتر دوم انجام شود تا پایداری ایجاد شود. انجام عملیات در این مرحله مانند گام سوم است و دقیقاً به همان صورت عمل می شود تا دستگاه به پایداری مورد نظر برسد.
برای مشاهده ی قیمت دیزل ژنراتور کلیک کنید.
قیمت گاورنر ژنراتور
امروزه گاورنرهای نو و دست دوم در بازار وجود دارند و قیمت آن ها با یکدیگر متفاوت است. نکته این جا است که تهیه گاورنرهای دست دوم با مقداری ریسک همراه است و ممکن است دچار نقص شده و عملکرد درستی نداشته باشد. هرچند گاورنرهایی که به صورت نو فروخته می شوند دارای قیمت بالاتری هستند، اما از لحاظ عدم وجود خرابی در قطعات شان اطمینان لازم را به مشتری می دهند و شرکت سازنده در صورت ایجاد خرابی های احتمالی پاسخگو خواهد بود.
قیمت گاورنر ژنراتورها بر اساس نوع شان متفاوت است و با توجه به کاربردی که دارند متغیر است. عواملی که در بهای تمام شده گاورنر موثر است عبارتند از:
- قیمت مواد اولیه که برای تولید گاورنر خریداری شده است.
- تعداد قطعات به کار رفته برای شکل گیری ساختمان گاورنر ژنراتور
- هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری تجهیزات تولید کننده گاورنر
- مبالغ مصرف شده جهت تامین نیروی انسانی
- نوع کاربرد گاورنر
نکات مهم در خرید گاورنر ژنراتور
هنگامی که قصد خرید گاورنر ژنراتور را دارید بایستی نکاتی که در ادامه گفته می شود را مد نظر قرار دهید تا بهترین خرید را داشته باشید.
- مراجعه به یک فروشگاه اینترنتی معتبر می تواند ضامن خرید یک گاورنر ژنراتور با کیفیت باشد.
- انتخاب یک برند شناخته شده برای خرید گاورنر باعث ایجاد اطمینان و رضایت در خریدار می گردد.
- پیشنهاد می شود در زمان خرید گاورنر از اصل بودن آن مطمئن شوید و از خرید محصولات تقلبی خودداری کنید.
- برای این که بتوانید گاورنر مناسب را برای کاربردی که مد نظر دارید تهیه کنید بهتر است قبل از خرید اطلاعات لازم و کافی را در مورد آن به دست بیاورید یا از افراد با تجربه کمک بگیرید.
- میزان مصرف سوخت ماشین دیزلی در انتخاب نوع گاورنر دارای اهمیت است که بایستی خرید بر اساس آن صورت بگیرد.
سخن پایانی
گاورنر ژنراتور ها به عنوان یک کمککننده، عمل ثابت سازی تعداد دور موتور را در دیزل ژنراتور انجام می دهند و دارای انواع مختلفی هستند که با توجه به قابلیت هایی که دارند در موتورهای مختلف به کار گرفته می شوند. تنظیم گاورنر بایستی با حداکثر دقت انجام شود تا موتور توانایی انجام کار را به صورت روان داشته باشد.
پارسیان دیزل
سوالات متداول
- گاورنر ژنراتور چیست؟
این وسیله وظیفه کنترل سرعت موتور را بر عهده داشته و باعث می شود تعداد دور موتور در دقیقه به صورت پایدار و ثابت باقی بماند. هنگامی که ماشین دیزل زیر بار قرار می گیرد امکان کاهش یافتن دور موتور افزایش پیدا کرده و در این مواقع وسیله ای به نام گاورنر وارد عمل می شود. تنظیم سرعت دور موتور توسط گاورنر باعث می شود، عملکرد موتور در بهینه ترین وضعیت ممکن واقع شود. در حقیقت گاورنر ژنراتور این عمل را با سوخت رسانی بیشتر در دیزل به مرحله انجام می رساند.
- گاورنرها به چند دسته تقسیم می شوند؟
انواع گاورنرها عبارتند از: گاورنر مکانیکی، گاورنر پنوماتیک، گاورنر الکترونیکی و گاورنر سرعت هیدرولیکی.
1 دیدگاه
ممنون خوب بود