انرژی الکتریکی نقش بسیار ویژه ای در زندگی روزمره و کسب و کارهای صنعتی دارد. با وجود توسعه شبکه توزیع و ارتقای اطمینان به تجهیزات مربوطه، در بسیاری از صنایع از ژنراتورها به عنوان یک ذخیره تامین انرژی یا حتی منبع اصلی تامین، مورد استفاده قرار می گیرد؛ بنابراین فعالیت خطوط تولید و بازدهی بیشتر آن به تجهیزاتی مانند: ژنراتور برق وابسته است.
از سوی دیگر، با نگاهی کلی به بازار مالی ژنراتوربرق، می توان ارزش مالی این دستگاه را به عنوان یک دارایی فیزیکی دانست که باید حفظ شود؛ به همین منظور برای تعمیر و نگهداری ژنراتور برق باید از برنامه جامعی پیروی کرد تا علاوه بر افزایش عمر این دستگاه از به وجود آمدن خسارات احتمالی جلوگیری کرد.
در این مقاله قصد داریم، نکات مهم در تعمیر و نگهداری ژنراتور برق را در اختیار شما قرار دهیم پس تا انتها با همراه باشید.
ساختار و عملکرد ژنراتوربرق و عوامل موثر بر آن
در ژنراتور، انرژی سوخت فسیلی توسط یک موتور دیزل ( موتور احتراق داخلی ) به انرژی مکانیکی و سپس توسط دینام به انرژی الکتریکی تبدیل می شود. با توجه به اندازه و حجم مخزن، می توانید در زمان های مورد نیاز روی خروجی دیزل ژنراتور حساب کنید. ساختار دیزل ژنراتور به طور کلی از کوپلینگ مکانیکی، تنظیم کننده سرعت، تنظیم کننده ولتاژ اتوماتیک، شاسی، باتری (برای راه اندازی موتور دیزل)، مخزن سوخت و تابلوی کنترل تشکیل می شود.
همانطور که معلوم است، یک ژنراتور از قطعات مختلفی تشکیل شده است. اما در این بین دو جزء، یعنی: دینام و سیستم خنک کننده جزء اصلی یک ژنراتور محسوب می شوند، بنابراین در این مقاله به ملاحظات نگهداری این دو قسمت بسنده می کنیم.
ژنراتورها معمولاً به گونه ای طراحی شده اند که بتوانند به 30-80٪ از خروجی نامی (در نظر گرفته شده توسط سازنده یا OEM) برسند. انواع دیزل ژنراتور مجهز به واحد کنترل الکترونیکی (ECU) در بخش تاسیسات استفاده می شوند.
واحد کنترل الکترونیکی، دستگاهی است که در داخل دیزل ژنراتور نصب می شود و نقش آن، نظارت بر میزان تغییر نیاز به تولید برق و تنظیم سوخت ورودی به مخزن احتراق ژنراتور برق یا موتور است.شاخص های دیگری نیز در هنگام طراحی سیستم تولید انرژی الکتریکی با توجه به کاربری آن در نظر گرفته می شود که عبارت اند از:
- سیستم کنترل
- سیستم خنک کننده
- شرایط محیطی خاص
- نوع سوخت و کیفیت آن
- سیستم کنترل و تنظیم سرعت
- نوع ژنراتور
- دمای محیط
راندمان، یکی دیگر از شاخص هایی است که هنگام انتخاب مولد برای ژنراتور، باید در نظر گرفته شود. البته در یک مفهوم جامع تر، راندمان دیزل ژنراتور به عواملی مانند: ضریب بار، شرایط محیطی، کنترل سوخت، سیستم خنک کننده و تجهیزات کار از راه دور بستگی دارد و به طور کلی، استفاده موفق از دیزل ژنراتور به عملکرد صحیح تمام اجزاء بستگی دارد.
عوامل ایجاد مشکل در ژنراتور برق
عوامل مختلفی می تواند منجر به مشکلاتی در ژنراتور برق شود. برخی از این عوامل عبارتند از:
1- خرابی قطعات ژنراتور: ممکن است برخی از قسمت های اصلی ژنراتور، مانند: پروانه، شفت، رینگ های لاستیکی و یاتاقان ها آسیب ببینند و این امر باعث کاهش راندمان ژنراتور می شود.
2- نوسانات ولتاژ برق: نوسانات ولتاژ برق ممکن است باعث شود که درایور موتور الکتریکی ژنراتور به درستی کار نکند و از کار بیفتد.
3- انواع فرسایش: فرسایش در پروانه، یاتاقان ها، شفت و سایر قسمت ها ممکن است باعث کاهش راندمان ژنراتور شود.
4- صداهای بلند: صداهای زیاد در ژنراتور می تواند نشانه خرابی قطعات ژنراتور باشد؛ به همین دلیل، سر و صدای بیش از حد باید به طور مداوم بررسی شود.
5- عدم تعمیر و نگهداری دوره ای: عدم نگهداری دوره ای می تواند باعث کاهش عمر ژنراتور و در نتیجه خرابی آن شود. یکی از دلایل اصلی خرابی در ژنراتورها برق، نداشتن برنامه نگهداری جامع و دقیق است. این تجهیزات مانند سایر همتایان خود، نیاز به بررسی و تجزیه و تحلیل مستمر و متناسب دارند و باید مجموعه ای از اقدامات پیشگیرانه در برابر آنها انجام شود. یکی از قسمت هایی که باید در برنامه تعمیر و نگهداری ژنراتور برق مورد توجه قرار گیرد، تست سالانه بانک بار است.
این روش با سوزاندن سوخت، روغن و کربن نسوخته در سیلندرها و سیستم اگزوز، تجمع رطوبت در دیزل ژنراتورها را از بین می برد. بی توجهی به این مهم، منجر به خرابی های ناگهانی بسیاری و کاهش طول عمر تجهیزات می شود. به طور کلی، برای جلوگیری از این مشکلات، ممکن است در نظر گرفتن یک برنامه تعمیر و نگهداری منظم برای ژنراتور برق بسیار موثر باشد.
بارگذاری نامناسب و اشتباه در انتخاب ابعاد ژنراتور
انتخاب اندازه نامناسب ژنراتور صنعتی از اشتباهات رایجی است که صورت می گیرد. یک مشکل برجسته که در نتیجه بارگذاری نامناسب رخ می دهد، انباشتن مرطوب است. این معمولا زمانی اتفاق می افتد که بار ژنراتور برای کار کافی نیست؛ در نتیجه، دمای کار موتور آن قدر افزایش نمی یابد که درزهای انبساط در سیستم اگزوز به درستی بسته شوند.
بارگذاری سبک این تجهیزات، باعث می شود که سوخت به صورت کامل نسوزد و باعث انباشتگی سوخت مرطوب در موتور شود؛ همچنین ممکن است سوخت مرطوب از اگزوز نشت کند که می تواند مشکلات زیادی، مانند آتش سوزی ایجاد کند.
تامین سوخت
بیشتر اپراتورها هنگام کار به قدر کافی سوخت در اختیار ژنراتور قرار نمی دهند. کمبود سوخت در ژنراتور برق، سبب ورود هوا به سیستم سوخت رسانی شده و می تواند سبب آسیب به بخش های مختلف دستگاه شود.
تعمیر و نگهداری ژنراتور برق
ژنراتور برق، بسته به کاربرد آن به دو بخش تقسیم می شود: تجهیزات منبع تغذیه آماده به کار ژنراتور و تجهیزات منبع تغذیه اصلی که عمر مفید این دو قسمت با یکدیگر تفاوت دارد. تعمیر و نگهداری موتورهای احتراق داخلی با تعداد تجمعی ساعات کار موتور اندازه گیری می شود.
برای عملکرد صحیح و مطمئن موتور، سیستم تعمیر و نگهداری ژنراتور برق باید در چندین سطح انجام شود. تعمیر و نگهداری ژنراتور برق از لحاظ فنی در دو قسمت تعریف شده است که قسمت اولیه آن شامل بازرسی نگهداری در دو سطح و درجه است:
- درجه A (روزانه یا هفتگی)
- درجه B (250 ساعت یا 4 ماه)
خرابی های رایج در ژنراتور برق
در برنامه تعمیر و نگهداری ژنراتوربرق مانند دیگر دستگاه های صنعتی در نظر گرفتن خرابی های رایج برای برنامه ریزی و انجام دستورات پیشگیرانه یک ضرورت غیر قابل انکار است. در نظر گرفتن این مورد مهم در افزایش کار کرد و پیشگیری از خرابی های ناگهانی حائز اهمیت است. ژنراتورهای برق بیشتر با خرابی های زیر روبرو هستند:
خرابی باتری
ضعیف شدن یا کم شارژی باتری ها، رایج ترین دلیل خرابی ژنراتورهای آماده به کار هستند. به طور متوسط 8 درصد از باتری ها به خاطر تجمع سولفات از کار می افتند. این پدیده به این دلیل رخ می دهد که فرآیند شارژ باتری کامل نشده است؛ در نتیجه، کریستال های سولفات در باتری ایجاد می شود و عملکرد آن را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند منجر به خرابی باتری شود. برای جلوگیری از این اتفاق، لازم است به طور دوره ای باتری را شارژ کنید.
ضعف در سیستم خنک کنندگی
موتورهای ژنراتور، طوری طراحی شده اند تا در دمای معینی کار کنند. در صورتی که از دمای معین عبور کنند، به قسمت های مختلف آن آسیب وارد می شود. برای اینکه این مشکل پیش نیاید، باید هر هفته، سطح مایع خنک کننده رادیاتور را چک کنید و چک کنید که نشتی نداشته باشد.
استفاده نکردن از توان تعیین شده
موتورهای ژنراتور برق برای کارکردن در یک بار مشخص طراحی شده اند. اگر سالی یک بار با 70 تا 80 درصد توان کامل کار نکنند، واحدهای انژکتور آسیب می بینند. این امر منجر به آلودگی سوخت روغن موتور نیز می شود. سالانه به کمک تست لود بانک می توان این موضوع را اندازه گیری کرد و کربن اضافی ناشی از بیکاری موتور را اندازه گیری کرد.
آلودگی سوخت
این مشکل زمانی به وجود می آید که گرد و غبار معلق، در محفظه سوخت جمع شوند. این موضوع سبب می شود، آب اضافی در مخزن جمع شود. راه حل این مشکل، استفاده از پولیش و نگهداری منظم محفظه سوخت است.
کلیدهای مدار
گاهی اوقات به دلیل خطای انسانی در زمان عملیات تعمیر و نگهداری ژنراتور برق ، پنل کنترل ژنراتورها از حالت اتوماتیک خارج شده در حالی که کلیدها در موقعیت اشتباه قرار دارند. به همین منظور در حین انجام مراحل تعمیر و نگهداری، اطمینان حاصل کنید که کنترل پنل در حالت خودکار است؛ همچنین بررسی کنید که قطع کننده خروجی روشن باشد.
نتیجه گیری
توجه و اجرای نکات تعمیر و نگهداری ژنراتور برق سبب می شود، علاوه بر حفظ راندمان و افزایش آن، به وجود آمدن خرابی و خطرات احتمالی برای مجموعه به کمترین میزان خود برسد.
سوالات متداول
- برای خرید ژنراتور برق از چه طریقی میتوانیم اقدام نماییم؟
با مراجعه به سایت پیشرو موتور پارسیان دیزل و تماس با کارشناسان فروش ما میتوانید اطلاعات مورد نظر خود را دریافت کرده و سفارش خود را ثبت کنید.برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان فروش ما با شماره 33940444-021 تماس حاصل فرمایید.
- خرابی های رایج در ژنراتور برق شامل چه مواردی است؟
ژنراتورهای برق بیشتر با خرابی هایی همچون خرابی باتری،ضعف در سیستم خنک کنندگی،استفاده نکردن از توان توان تعیین شده،آلودگی سوخت،کلیدهای مدار و … رو به رو هستند.
بدون دیدگاه