علت ریپ زدن موتور دیزل و راه‌های رفع آن

علت ریپ زدن موتور دیزل

دراین مقاله به بررسی موتور دیزل، طرز کار موتور احتراقی، سیستم سوخت رسانی موتور و وظایف آن، علت ریپ زدن موتور دیزل و کم شدن قدرت و دیگر مشکلات احتمالی رایج در موتورهای دیزلی می پردازیم. سپس به روش هایی برای رفع یا جلوگیری کردن از ریپ زدن نیز اشاره می کنیم. جهت آشنایی با موارد بالا و کسب اطلاعات مفید در این حوزه لطفا تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

طرز کار موتور احتراقی

در موتورهای بنزینی، سوخت پس از ترکیب با هوا، وارد سیلندر می شود و به دنبال یک جرقه الکتریکی توسط شمع، اشتعال صورت می گیرد. در موتورهای دیزل، سوخت به صورت پودر به درون سیلندر تزریق می شود و در اثر حرارت بالای داخل سیلندرها، اشتعال، ایجاد می گردد.

موتور های دیزل، طوری طراحی شده اند که در نتیجه فشار بالا، حرارت هوای داخل محفظه احتراق، بالا می رود تا پس از تزریق سوخت به داخل محفظه احتراق، اشتعال ایجاد شود. چون این نوع موتورها بر اثر فشار مشتعل می شوند؛ آن ها را اشتعال بر اثر فشار بالا نیز می نامند.

سیستم سوخت رسانی موتور و وظایف آن
سوخت رسانی به موتورهای دیزلی

سیستم سوخت رسانی موتور و وظایف آن

در سیستم سوخت رسانی موتور دیزل، هدف، انتقال سوخت از باك به موتور است؛ ابتدا گازوییل از باک توسط پمپ برقی، گرفته شده و پس از عبور از فیلتر، وارد پمپ فشار بالا می شود؛ این پمپ که نیروی خود را از میل سوپاپ می گیرد، فشار سوخت را بسیار بالا می برد و در درون ریل سوخت رسانی، فشرده  می کند. این ریل بین تمام سیلندرها و انژکتورها مشترک است.

انژکتورها، مکانیکی- الکترومغناطیسی هستند و تحت کنترل موتور می باشند. زمانی که باید تزریق سوخت صورت گیرد، با گردش میل سوپاپ و رسیدن بادامک میل سوپاپ به نشیمنگاه انژکتور، و فشردن این نشیمنگاه، با ادامه گردش سوپاپ، سوخت وارد شیر کنترل انژکتور می شود و فشار و زمان تزریق، در ابتدا، انتها و در طول تزریق، تنظیم می شود و این گونه بهترین شرایط برای یک احتراق خوب و کامل فراهم است تا علت ریپ زدن موتور دیزل ایجاد نشود.

واحد کنترل موتور، اطلاعات مورد نیاز خود را از حسگرهای متفاوتی دریافت می کند و ابزاهای مختلفی، از جمله انژکتور را تحت کنترل در می آورد. نمونه هایی از وظایف اصلی سیستم سوخت رسانی عبارتند از:

  • پودر كردن و توزيع سوخت، در محفظه احتراق
  • تنظيم و كنترل مقدار سوخت در موتور
  • سوخت رسانی تميز به موتور
  • زمان بندي سوخت پاشي
  • كنترل موتور

اجزاء سيستم سوخت رساني در موتور دیزل عبارتند از:

  • پمپ هاي سوخت پاش
  • گازوئيل
  • لوله هاي گازوئيل
  • باك
  • پمپ گازوئيل
  • فيلتر گازوئيل
  • سوخت پاشها
  • محفظه احتراق

 علت ریپ زدن موتور دیزل

در حالات زیر، موتور یا به سختی روشن می شود و دود سفید ایجاد می کند و قدرت کافی ندارد و در تعداد دور کم کار می کند؛ یا کلا روشن نمی شود و علت ریپ زدن موتور دیزل نیز همین است.

موتور دیزل، قدرت تولید مقدار سوخت کافی را برای تزریق سوخت ندارد و در فصل های سرد سال، این مشکل بیشتر به وجود می آید و قدرت باتری نیز کمتر است. همین موضوع، مشکلاتی در سیستم ایجاد می کند. وقتی موتور سرد است، گرم کن ها استفاده می شوند. گرم کن ها المنت هایی دارند که موتور را قبل از استارت زدن گرم می کنند تا موتور دیزل روشن شود.

علت کم شدن قدرت موتور دیزل
کاهش قدرت موتور

علت کم شدن قدرت موتور دیزل

موتور دیزل برای تولید نیرو به چهار آیتم نیاز دارد: هوا، سوخت، تراکم و جرقه زنی. ایجاد مشکل در هر یک از این آیتم ها موجب کم شدن قدرت و علت ریپ زدن موتور دیزل می شود.

  • فیلتر هوا کثیف، کارکرد و فرایند تنفس موتور را دچار اختلال می کند و موتور برای دستیابی به هوای بیشتر تحت فشار قرار می گیرد.
  • اگر سیم گاز شل شود، تنفس موتور مختل می شود و دریچه ورود هوا، به طور کامل باز نمی شود، تا هوای کافی به درون سیلندر راه پیدا کند در نتیجه انفجار ایجاد می شود.
  • جریان هوای ورودی به درون موتور و خروج گازهای حاصل از احتراق، از اگزوز، باید به راحتی صورت گیرد؛ اما کثیفی یا انسداد مبدل کاتالیست که در مسیر گازهای خروجی قراردارد، مشکل ساز است.
  • انباره یا صدا خفه کن اگزوز به مرور زمان مستهلک یا مسدود شده و کارایی خود را از دست می دهد و خروج گازها از اگزوز با مشکل مواجه می شود.
  • استفاده از روغن مناسب و تعویض به موقع آن، مانع خرابی رینگ پیستون می شود، زیرا خرابی رینگ پیستون، منجر به باز شدن کامل موتور و صرف هزینه و زمان زیادی است.
  • شمع ها بعد از مسافت های مشخصی باید تعویض شوند. شمع معیوب، جرقه زنی ضعیف دارد و انفجار خفیف تولید می کند که همین منجر به کاهش قدرت موتور می شود.
  • اگر مخلوط سوخت و هوا، زودتر از جرقه شمع، مشتعل گردد، دمای پیستون خیلی بالا می رود و حرارت آن، مخلوط سوخت و هوا را منفجر می کند و ناک زدن موتور اتفاق می افتد.

مشکلات رایج در کارکرد موتور دیزل

1- محل موتور برق، با هوای ناکافی و فضای بسته و کوچک، موجب ترکیب هوای داخل فضای مورد نظر، با گازهای خروجی موتور برق و احتراق ناکامل می شود.

2-بنزین و گازوییل سوخت هایی با تاریخ انقضاء هستند و نباید سوخت، با تاریخ منقضی یا بنزین های دارای اکتان استفاده کنید.

3 موتورهایی که با سوخت فسیلی کار می کنند برای تولید نیرو به احتراق سوخت نیاز دارند که این احتراق با ترکیب مقدار مناسبی از سوخت و هوا انجام می شود و نباید مقدار این ترکیب به هم بخورد.

4- بعضی از قطعات، مانند شلنگ سوخت، به مرور زمان دچار استهلاک و نشتی می شوند و در نتیجه سوخت رسانی به خوبی انجام نمی شود.

5-گرفتگی قسمت هایی از سیستم سوخت، مانند شیر خروجی باک و ژیگلور کاربراتور، گرفتگی پمپ یا سوزن انژکتور، پارگی دیافراگم میکسر گاز یا خشک شدن دیافراگم و آشغال گرفتگی میکسر باعث و علت ریپ زدن موتور دیزل است.

6- در موتور برق های بنزینی و گازی وظیفه ایجاد احتراق به عهده شمع است که گذر زمان، تنظیم نبودن کاربراتور، رسیدن سوخت زیاد به داخل موتور و کثیف بودن بنزین، باعث ایجاد دوده بر روی پلاتین شمع، ضعیف شدن جرقه و نیم سوز شدن آن ها و در نهایت ریپ زدن موتور برق می شود.

7-کویل، برای ایجاد جرقه سر شمع، برق تولید می کند. ضعیف شدن کویل، موجب ضعیف شدن جرقه سر شمع و احتراق نا درست می شود؛ گاهی مشکل از کویل نیست بلکه، کابل، وایر یا چپقی کویل مشکل دارند و برق کویل را به خوبی به شمع انتقال نمی دهند.

علت ریپ زدن موتور دیزل و جلوگیری از آن
جلوگیری از ریپ زدن موتور

راه های رفع و جلوگیری از ریپ زدن موتور

  • دستگاه را در مکانی مناسب قرار دهید که دارای تهویه هوای کامل و خشک است.
  • از سوخت با تاریخ انقضا و تازه و با کیفیت و تمیز استفاده کنید.
  • ترکیب سوخت و هوا با مقدار مناسب برای ایجاد احتراق کامل، باید رعایت شود.
  • به زمان سرویس و نگهداری دستگاه، نشت گیری و تعویض به موقع قطعات آن دقت کافی داشته باشید.
  • در قسمت های متفاوت مثل باک، ژیگلور کاربراتور، پمپ یا سوزن انژکتور و میکسر گرفتگی و انسداد را بررسی کنید.
  • فیلتر هوا و روغن را به صورت دوره ای، چک، تمیز و تعویض کنید.
  • کویل و متعلقات آن مثل وایر یا چپقی را چک و سرویس کنید.
  • در زمان مناسب، برای تعویض شمع و تنظیم کاربرات اقدام نمایید.
  • از کثیف و آلوده ماندن طولانی موتور دیزل جلوگیری کنید.
  • از یک کاور برای برای جلوگیری از ورود گرد و غبار و آلودگی به داخل موتور استفاده کنید.
  • در صورت وجود پوسیدگی و خوردگی روی موتور برق، برای مانع شدن از گسترش آن، از محلول‌های ضد خورندگی استفاده کنید.

 

برای خرید و دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید

 

کلام آخر

در این مقاله متوجه شدیم که موتورهای دیزلی، در نتیجه فشار بالا مشتعل می شوند و سوخت، از باک به موتور هدایت می شود. وظایف و اجزا سیستم سوخت رسانی را شناختیم و دانستیم که ریپ زدن موتور یعنی، موتور یا به سختی روشن می شود، دود سفید تولید می کند، دارای توان کافی نیست و در تعداد دور کم کار می کند یا روشن نمی شود.

چندین علت ریپ زدن موتور دیزل را مرور کردیم و به این موضوع پی بردیم که موتور دیزل، برای تولید نیرو به چهار آیتم  همزمان: هوا، سوخت، تراکم و جرقه زنی، نیاز دارد. مشکلات معمول و علت های احتمالی کم شدن قدرت موتور را ذکر کردیم؛ همچنین، پیشنهادهایی برای پیشگیری و مراقبت از موتور یا رفع آن ها را ارائه دادیم.

حال که با علت ریپ زدن موتور دیزل آشنا شدید، در صورتی که نیاز به تعویض دستگاه مورد نظر خود دارید، می توانید از طریق سایت پارسیان دیزل اقدام کنید. این شرکت سال ها است در زمینه فروش ژنراتور، موتورهای دیزلی، دیزل ژنراتور و موتورهای پرکینز فعالیت می کند و توانسته به خوبی رضایت مشتریان را جلب نماید. فقط کافی است از محصولات دیدن کرده و سوالات خود را با کارشناسان در میان بگذارید.

پارسیان دیزل

سوالات متداول

  • علت ریپ زدن موتور دیزل چیست؟

عوامل بسیاری برای ریپ زدن موتور دیزل وجود دارد مانند:وجود محدودیت ورودی هوا در موتور دیزل، وجود مشکل EGR، پایین بودن کیفیت سوخت، کم بودن سوخت رسانی ، وجود انسداد یا هوا در مسیر سوخت، خراب بودن سوزن انژکتور ،خراب بودن پمپ پر فشار، خراب بودن رگلاتور و سنسور آن و … می تواند علت ریپ زدن موتور دیزل باشد.

  • برای خرید موتور دیزل از چه طریقی می توانیم اقدام نماییم؟

شرکت بازرگانی پیشرو موتور پارسیان دیزل با سال ها تجربه در امر تامین و پشتیبانی انواع دیزل ژنراتور با بهره گیری از آموزش های تخصصی سازندگان بزرگ دیزل و ژنراتور، یک شرکت پیشرو در این صنعت می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید موتور دیزل با کارشناسان ما با شماره 33940444-021 تماس حاصل فرمایید.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۳ از ۵
از مجموع ۷ رای

6 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان و استعلام قیمت